I verdenen af maskiner og arbejdsmiljøer, hvor alsidighed og effektivitet er nøglen, står Syn Trac frem som en innovativ og banebrydende løsning. Uanset om det er en plæneklipper, en sneslynge, en frontlæsser eller en løfteplatform, kan Syn Trac omdannes til den nødvendige arbejdsmaskine på få minutter, uden at operatøren forlader førerhuset.

Syn Trac er en idé, som Stefan Putz havde gået og tænkt over i lang tid, og som nu er blevet omsat til virkelighed. Det er et køretøjssystem, der kan omdannes til forskellige off-road-køretøjer ved at ændre tilbehør eller vedhæftninger foran eller bagpå. Sammen med en investor grundlagde han det separate selskab, Syn Trac GmbH, for at bringe sin idé til virkelighed. Siden 2015 har Syn Trac beskæftiget 19 personer med at udvikle det helt nye køretøjssystem på det oprindelige firma hovedkvarter, Synex Tech, der ligger 70 km fra Salzburg.

Administrerende direktør Stefan Putz, der har arbejdet med landbrugsmaskiner siden sin barndom på familiens gård, forklarer: “Under udviklingen forsøgte vi at tænke ud af boksen. Vi startede med koblingspunktet og designede bevidst vores køretøj udefra og ind.” Og man kan se, hvor tilfreds han er med resultatet, når han stiger ind i sin Syn Trac. “Vi har formået at lave et off-road køretøj, der er så behageligt og brugervenligt, at det faktisk er sjovt at bruge det til arbejde.”

Alsidighed betyder høj udnyttelse

Stefan Putz satte alsidigheden af systemkøretøjet i centrum af udviklingsarbejdet. Det skulle være nemt og sikkert at fastgøre en bred vifte af redskaber, som f.eks. plæneklippere. Derfor designede Syn Trac-udviklingsteamet en grænseflade, der er placeret både foran og bagpå køretøjet og har de samme funktioner. Den har alle de nødvendige forbindelser til hydraulik, pneumatik, kraftoverføringsaksler, elektrik, elektronik og CAN-Bus, samt en bred vifte af kontrolkoncepter.

For at kunne tilslutte ethvert tilbehør på en fuldautomatisk måde kræves en ekstra adapterplade. Som systemleverandør leverer Syn Trac denne individuelt fremstillet til mål. “Det tager mindre end et minut for tilbehøret at være klar til brug, og operatøren kan forblive siddende i førerhuset,” forklarer Stefan Putz. “Det er bekvemt og sikkert. Den automatiske koblingsproces sparer også tid og sikrer, at forkerte vedhæftninger undgås.” Det er også muligt at tilslutte en standardadapter, med hvilken f.eks. en løfteanordning eller en lokal monteringsplade kan specificeres. Dette omdanner Syn Trac til et standardkøretøj.

Der er ingen begrænsning for rækkevidden af vedhæftninger. De spænder i øjeblikket fra forskellige plæneklippere, ballpressere, teleskoplæssere og tipperkar lige til trailere, sneplove og blæsere, spredere, lastkraner og løfteplatforme – Syn Trac kan kombineres med alle producenter. “Dette betyder, at vores Syn Trac appellerer til en meget bred målgruppe,” forklarer Anna Putz, datter af grundlæggeren, der er ansvarlig for marketing af Syn Trac. “Vi er i diskussion med lokale institutioner såvel som med virksomheder og grupper inden for landbrug og skovbrugsforvaltning.”

Enkel betjening takket være moderne elektronik

En integreret del af Syn Trac er det tilpassede styresystem, der styrer den nye multifunktionsarmstøtte 225MA midi fra elobau. Stefan Putz siger: “Det var vigtigt for os, at vores teknisk sofistikerede køretøj også var nemt for brugeren at betjene.” Elobau, med hovedsæde i det sydøstlige Baden-Württemberg, Tyskland, og med en østrigsk filial i Salzburg, har i mange år leveret armstøtter til off-road-køretøjsproducenter udstyret med forskellige operatørkontroller.

Ingen yderligere udviklingsarbejde Indtil nu har disse været tilpassede udviklinger. På grund af den individuelle karakter, der kræves for, at et betjeningssystem præcist skal opfylde kravene til hvert off-road-køretøj, kræves der specifikt udviklingsarbejde, der involverer produktudvikling.